Pages

Saturday, 30 August 2014

Oikeustieteellisessä opiskelu - omat kokemukseni


Lupasin vähän aikaa sitten avata vähän oikeustieteellisessä opiskelun kiehtovaa (?) maailmaa. Aloitin siis oikiksessa Helsingin yliopistossa 2005, heti lukion (Ressu) jälkeen. Vaikka minua varoiteltiin etukäteen, että en sopisi oikikseen - "et sinä jaksa päntätä", niin viihdyin siellä todella hyvin.

Taustastani sen verran, että aloitin ensiksi oikikseen, mutta haimme pienellä porukalla myös Hankeniin seuraavana vuonna, jolloin pääsin myös sinne. Valmistuttuani juristiksi jatkoin ekonomin opintoja, ja valmistuin Hankenista 2012.

Miksi oikeustieteelliseen? En oikein tiedä mistä ajatus pyrkiä oikikseen lähti. Suvussani ei ole yhtään juristeja. Ajatuksenpoikanen lähti valehtelematta varmaan Ally McBeal -sarjasta. Naurettavaa kyllä. Kun olin lukiossa päätin vain jossain vaiheessa, että haenpa oikikseen. En ihan muista miten asiaan päädyin. Ehkä tuossa oikiksen ja lakiemiehen stigmassa on jotain hienoa. Se antaa ihmiselle tietyn brändin. Mutta myönnän, että jos en olisi päässyt sisään ensimmäisellä kerralla, olisin itse asiassa hakenut Kauppakorkeaan seuraavaksi.

Pääsykokeisiin lukeminen: Aloitin heti kun kirjoitukset olivat ohi (muistaakseni siinä oli 11 viikkoa aikaa). Luin ensimmäiset kuusi viikkoa joka päivä ehkä noin 8h, siten että sain kaikki pääsykoekirjat kerran per viikko läpi. Viimeiset neljä viikkoa meni sitten omalta osaltani aika hutiin. Tuli "muuta tekemistä" enkä jaksanut lukea paljon ollenkaan. Kun menin itse pääsykokeeseen, menin vaan suorittamaan sen minkä olin aloittanut. Olin ihan varma, etten pääse sisään, koska olin luovuttanut jo niin aikaisessa vaiheessa.

Jostain kumman syystä koe nyt vain onnistui kaikesta huolimatta, ja myönteinen kirje tuli heinäkuussa. En ollut uskoa sitä todeksi. Se oli varmasti elämäni hienoin päivä. Uskon, että tapauksessani se, että olin lopettanut lukemisen ja ns gonahtanut, koitui onnekseni, sillä en ollut hermostunut itse koetilaisuudessa. Ei ollut mitään menetettävää samalla tavalla kuin niillä, jotka olivat päntänneet hulluna loppuun asti.

Miltä se opiskelu sitten käytännössä oikiksessa näyttää? Pidin siitä, että opiskelu on erittäin itsenäistä. Aika vähän pakollista osallistumista luennoille ja paljon itsekseen opiskelua. Monet lukevat kirjastossa tai ainejärjestöjen tiloissa tentteihin, mutta itse en ole koskaan pitänyt ns. sosiaalisesta lukemisesta, vaan istuin itsekseni kotona kirjojeni kanssa. Se oli tehokkain tapa keskittyä ja saada oikeasti luettua.

Suunnittelin yleensä etukäteen, että luen tietyn sivumäärän per päivä - yleensä noin 70-150 sivua/pvä.
Pidin aika hyvin kiinni noista lukusuunnitelmistani. Olen aamuihminen, joten aloitin pänttäämisen yleensä heti aamusta, joten illat olivat aina vapaat.

Koska aloitin aina ajoissa tentteihin lukemisen, tippui niin sanotusti kynä tenttiä edeltävänä päivänä yleensä viimeistään seitsemältä kahdeksalta. En ole varmaan koskaan tehnyt ns. all nighter -sessioita. Pidän siitä, että pystyin lukemaan rennosti, stressaamatta. Aamulla ennen tenttiä heräsin sitten kuuden aikaan vielä pikakertaamaan jotain täsmäjuttuja (monta kertaa tämä oli todella kannattavaa tenttikysymysten osuessa nappiin).Tentteihin luin yleensä kaiken kerran läpi, ja viimeisenä päivänä saatoin kerrata tärkeimmät, jos ehdin. Kun on noin 1000-2000 sivua luettavaa, ei yksinkertaisesti ehdi lukea montaa kertaa.

Työnteko opiskelujen ohella? Tein koko opiskeluajan samalla töitä eri asianajotoimistoissa, mikä on alalla aika normaalia. Lukukausien ajan työskentelin yleensä noin 2 päivää viikossa ja kesällä enemmän. Tein myös yhden kokopäiväisen 4 kk:n harjoittelujakson.

Aiheena lain opiskeleminen on todella sivistävää, sillä saat yleiskuvan oikeastaan koko yhteiskunnan perustoiminnoista. En usko, että mikään muu aine antaa vastaavanlaista yleiskattausta. Toisaalta oikeustieteellinen opiskelu on hyvin teoreettista, eikä se valmista itse juristin hommiin oikeastaan ollenkaan. Ylivoimaisesti eniten olen oppinut töissä.

Minä olin (melkein) aina ihan innoissani uutta oikeudenalaa päntätessä. Juridiikka on jotenkin todella no bullshit, käytännönläheistä. Huonoiten minulla menikin ne vähän abstraktimmat oikeudenalat kuten sosiaalioikeus. Intoni opintoihin näkyi siten, että tentin aika tiheään tahtiin (myös kesäisin ylimääräisiä), ja valmistuinkin jo 23-vuotiaana, neljän vuoden jälkeen.

Entä opiskelijaelämä? Se on ihan parasta!! Siis opiskelijaelämä - varsinkin ne pari ensimmäistä vuotta - on ollut elämäni hauskinta aikaa. Suosittelen ehdottomasti osallistumaan ahkerasti ainejärjestöjen (Helsingissä suomalaisilla Pykälä, ruotsinkielisillä Juristklubben Codex) toimintaan. Itse olin heti ensimmäisenä vuonna emäntä (teimme sitsiruokaa) ja toisena vuonna hallituksessa talousvastaavana. Bileitä on melkein joka viikonloppu ja niissä saa mahtavasti sosiaalista kapitaalia. Vaikka vapaaehtoistoiminta näissä tietysti vie aikaa, se on myös äärettömän antoisaa. Ja siis, onnistuinhan minäkin käymään töissä, olemaan kaikessa mukana (en missannut kahden ensimmäisen vuoden aikana yhtäkään sitsiä) ja opiskelemaan nopeasti. Kaikki on siis itsestä kiinni. Juuri siksi oikeustieteellinen on mielestäni ihan paras opiskelupaikka.

Tässä siis kooste siitä, miten itse koin oikeustieteellisen. Voisin kirjoittaa enemmänkin, mutta yllä olevakin jo varmaan pelästyttää sanamäärällään. Jos tulee lisäkysymyksiä niin vastaan mielelläni! Yritin löytää jotain kuvaa opiskeluajoilta, mutta sieltä ei löytynyt sitten yhtään julkaisukelpoista otosta. Eli hylkäsin suunnitelmani.

“The minute you read something that you can't understand, you can almost be sure that it was drawn up by a lawyer. ” 

21 comments:

 1. Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta! :) Ihan mielenkiinnosta kyselen, että mitkä sulla oli syyt siihen, että ekan hakukevään jälkeen olisit hakenut mieluummin sitten kauppakorkeaan, jos et olisi päässyt oikikseen heti sisään?

  Entäpäs jos nyt molemmat tutkinnot käyneenä (ja siis molempien todellisen sisällön tietävänä) saisit suorittaa vain toisen tutkinnon, kumpaan hakisit ja miksi? :)

  Itse mietin näiden kahden alan välillä, joten olisi kiva kuulla "vertailua" kokemuksiesi perusteella. :)

  ReplyDelete
 2. Hmmm, rupesin siinä silloin ehkä miettimään, ettei oikis ole juttuni ja, että kauppis olisi parempi vaihtoehto. Tuo toinen kysymys on vähän vaikea. Sanoisin, että itse hakisin kauppikseen koska uskon, että olen enemmän kaupallisen alan tyyppi, kuin juristi. Mutta jos juridiikkaan on palo ja haluaa työskennellä juristina niin silloin tietysti oikis. Kauppis avaa kuitenkin enemmän ovia. Juristin papereilla on mielestäni kyllä aika lokeroitu juristihommaan - toisin kuin monet väittävät. Mutta juristeilla on ainakin oman kokemukseni mukaan enemmän kysyntää tällä hetkellä, kun taas ekonomeja syljetään liikaa markkinoille työtilanteeseen nähden. Jos haluaa hyväpalkkaisen aika varman duunin (ja juridiikka sisällöllisesti kiinnostaa) niin oikis is the way to go :)

  ReplyDelete
 3. Oliko oikiksessa paljon esiintymistä tms? Se nimittäin hieman minua mietityttää.. Ja millaista arkipäivän opiskelu oli? Ja kysyisin vielä että miten oikis ja kauppis eroavst toisistaan? :) kiitos hurjasti näin jo etukäteen!

  ReplyDelete
 4. Oikiksessa ei ole kovinkaan paljon esiintymistä. Siis ei melkein ollenkaan. Omat seminaarityönsä pitää esittää (olisiko noin 2 koko opiskeluaikana) sekä yksi esiintymistaidon (tai joku tämän tyyppinen) kurssi, jossa piti pitää yksi esitelmä. Näin ainakin minun aikanani (2005-2009) oli. Arkipäivän opiskeluun kuului yleensä luento tai kaksi per päivä ja sitten ihan omatoimista opiskelua. Aika omaehtoista sanoisin. Minun aikanani kursseja pystyi myös suorittamaan vähän omassa järjestyksessä. Itse tein vähän nopeammalla tahdilla kuin muut.

  Kauppiksessa on oikikseen verrattuna paljon enemmän ryhmätöitä (oikiksessa niitä ei minun aikanani ollut yhtäkään). Myös luentoja on enemmän, ja niissä on läsnäolopakko. Eli enemmän aikaa menee luentosalissa kuin kirjastossa oikikseen verrattuna. Siinä mielessä myös työskentely opiskelujen ohella on haastavampaa. Mutta ei mitenkään mahdotonta.

  Kauppiksessa tehdään enemmän projekteja, jotka sitten esitetään ryhmille. Eli esiintymistä ja power point -esitysten laadintaa tulee aika paljon enemmän. Hankenilla tuli mielestäni käytettyä tietokonetta paljon enemmän kuin oikiksessa, jossa pääasia on kirjojen lukeminen. Hmm...mitäs muuta :)? Hankenilla osallistutaan tunneilla keskusteluun paljon enemmän kuin oikiksen massaluennoilla, joissa proffa saarnaa 200 henkilön edessä ja porukka yrittää pysyä hereillä vaihtelevalla menestyksellä.

  Jos tykkää päntätä itsekseen niin oikis on the way to go. Jos haluaa työskennelllä ryhmissä ja aika erityyppisä aiheita (on matematiikkaa, markkinointia, kirjapitoa, kansantaloustiedettä (=matikkaa), johtamista, yrittämistä jne) niin kauppis on ehkä fiksumpi valinta. Mutta nyt pitää sitten pitää mielessä, että esim markkinointi ja laskentatoimi (ns finance tai rahoitus) eriävät tyystin toisistaan. Eli pääaine kauppiksessa ratkaisee paljon opiskelun luonteen!
  Itse päädyin nyt 5 vuoden juristiuran jälkeen vaihtamaan some-/digimarkkinointiin. Eli kauppistausta hyödytti loppujen lopuksi :) Toivottavasti tämä selkeytti asioita vähän.
  Jos heräsi muita kysymyksiä niin vastaan mielelläni!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi kiitos tuosta oli kyllä paljon apua ja sai kyllä hyvin tietoa! Oliko kauppiksessa projektit ja muut esiteltävät ja ei esiteltävät työt sitten enemmän ryhmätöitä? Ja millaiseen ammatinvalintaan olet nyt päätynyt nämä kaksi tutkintoa suoritettuna? :)

   Delete
 5. Minun mielestäni esiteltävät työt oli aika 50 / 50 ryhmässä tehtyjä ja yksin tehtyjä. Olisiko karkea arvio että vaikka noin 6 ryhmätyötä ja 6 omaa tuotosta per vuosi? Voi kyllä olla että meni ihan hutiin. Ja riippuu tosiaan paljon pääaineesta :) En tiedä mikäli olet seurannut blogia, mutta siirryin nyt mainosalalle, sosiaalisen median ja digimarkkinoinnin firmaan Dinglelle (http://dingle.fi/), asiakasvastaavaksi. Ihan erilaista, mutta super super hauskaa ja haastavaa (ei niin, etteikö juristin hommat olisi haastavia).

  ReplyDelete
  Replies
  1. kiitos kovasti vastauksestasi vielä! ja tuo kuullostaakin kiinnostavalta hommalta :) mutta oikein mukavaa joulunodotusta sinulle! (:

   Delete
 6. hei!
  kävitkö valmennuskurssia tms pyrkiessäsi oikikseen? edessä olisi haku tänä keväänä ja mietin oikiksen ja hallintotieteiden välillä... pelottaa että oikiksen pääsykoe on hirmu vaikea ja jään ilman koulupaikkaa :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anteeksi etten ole vastaillut aiemmin - tämä meni minulta vähän ohi :( mutta joo kävin Codexin valmennuskurssin. Kyllä varmana jonkinlainen valmennuskurssi kannattaa käydä. Ainakin ekalla kerralla kun hakee. Kun tietää boogien niin ehkä pärjää vain itsekseen lukemalla :) Toivon sulle onnea mihin ikinä päädyitkään!!!!

   Delete
 7. Moikka! Kiitos kirjoituksesta, vastasi moneen mielessä pyörineeseen kysymykseen, itsellä kun opinnot alkaa samassa paikassa nyt syksyllä! :) Missä vaiheessa opintoja aloitit työn teon opintojen ohella? :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Moikka, kiitos kommentista ja valtavasti onnea opiskelupaikan johdosta :)! Itse aloitin työn teon ensimmäisen lukuvuoden helmikuussa, sain sattuman kaupalla asianajotoimistosta harjoittelupaikan (hallinnoin toimiston isoa kirjastoa). Suosittelen kyllä hakeutumaan tehtäviin mahdollisimman pian. Siinä pääsee näkemään mitä se käytännön työ oikeastaan on. Onnea syksyyn!

   Delete
  2. Kiitos nopeasta vastauksesta ja onnitteluista toki myös! Ompas lohdullista, että noinkin pian voi saada työpaikan! En ole koskaan ennen opiskellut tekemättä töitä siinä ohella (peruskoulua ei toki lasketa :D), mutta nyt lähden opiskelemaan suoraan hoitovapaalta. En malta odottaa, että opinnot alkavat! :)

   Delete
  3. Voi sinullahan on sitten vähän erilainen meininki kuin muilla fukseilla :) Mutta kyllä niitä työpaikkoja löytyy - toki vähän maltillisemmalla palkalla. Parin vuoden jälkeen voi hakeutua kunnon harjoittelijaksi jolloin tehtävätkin muuttuvat juristinomaisemmiksi (onkohan tuo sana :D). Ihana kesää ja nauti vikasta hoitovapaasta!

   Delete
 8. Hei! Tosi kiinnostava postaus, itse aion hakea ensi keväänä:)
  Millainen kielitaito täytyy olla että siellä pärjää? Entä matematiikka ?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitti! Tarkoitatko nyt oikista? Matematiikkaa ei tarvitse yhtään. En varmaan kertaakaan laskenut mitään mikä vaatisi enemmän kuin kymmentä sormea. Kielipäänä riittää suomi ja enkku (aiheesta riippuen jotkut kirjat enkuksi). Mutta hyvin vähän muuta kuin suomea oikeastaan. Kielitaito tietysti hyvä olla, sillä että pystyt sitten myöhemmin kirjoittamaan laadukkaita soppareita ja dokumentteja.

   Delete
  2. Joo oikista tarkoitin!:) kiitos vastauksesta

   Delete
 9. Upeaa! Kertoisitko vielä mitä kirjoitit lukiossa ja mitä arvosanoja ylppäreistä tuli?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kirjoitin äidinkieli (E), pitkä englanti (L), pitkä ruotsi (L), lyhyt ranska (E), Reaali (uskonto, historia) (E), lyhyt matikka (L)

   Delete
 10. Hei!
  Mulla alkaa olla jatkokoulutukseen liittyvät asiat ajankohtaisia ja oon tosi iloinen, että löysin sun blogin! Kiitos erityisesti kaikista oikikseen liittyvistä postauksista, koska kyseinen ala on jo vähän aikaa kiinnostanut.
  Huomasin, että sun blogin kuvauksessa lukee, että oot juristi-ekonomi :D? Mä oon vähän kauppiksen ja oikiksen välillä ja mietin, että onko siis mahdollista yhdistää ne kaks, esim. kauppista sivuaineena? Vai ootko käynyt erikseen molempien tiedekuntien koulutukset? :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Moikka, kiva että eksyit tänne! Eli kävin ensiksi oikiksen ja sitten kauppiksen (ihan sen perustutkinnon kandin ja maisterin). Jotkut yhdistää niitä, mutta itselleni oli selkeämpi käydä ne erillisinä kokonaisuuksina peräjälkeen. Mutta voit siis varmasti lukea esim oikiksen ja käydä siinä sivussa mielenkiintosi mukaan kursseja myös kauppiksen puolella. Ainakin "minun aikanani" tällaisia muissa korkeakouluissa tehtyjä sivuopintoja oli mahdollista tehdä :)

   Delete
 11. Moi! Tiedätkö kuinka oikiksessa onnistuu urheilun ja koulun yhdistäminen, eli ehtiikö iltaisin käymään treeneissä? Itsellä oikis ollut tähtäimessä jo muutaman vuoden, mutta urheilukin on itselleni todella tärkeää ja haluaisin säilyttää sen samoissa mittakaavoissa mukana, mikäli nyt vain pääsen sisään sinne. Eli ehtiiikö ark-iltaisin uhraamaan n. 2.5h urheilulle? Kiitos, jos vastaat! :)

  ReplyDelete


Back to Top