Pages

Sunday, 21 August 2016

Miksemme pärjää urheilussa?

Katselen tässä Rion miesten maratonia ja pikkaisen hävettää omat maratonajat kun seuraa tuota tahtia. Nopeimmat vetävät vähän reilu kahden tunnin ajalla. Suomesta ei ole yhtään miestä mukana kestävyysjuoksuissa. Tuossa mainittiin, ettei Pohjoismaista ylipäänsä ole kovin montaa juoksijaa mukana, olisiko ollut yksi Norjasta ja yksi Tanskasta. Miksi meillä ei ole tarpeeksi kovatasoisia kestävyysjuoksijoita? Tai pikemminkin, miten voi olla, ettei Suomi pärjää enää missään lajissa? Aivan kammottavaahan tuo meininki on ollut. Ei ihme ettei kiinnosta seurata. Olen katsonut ehkä tunnin verran Olympialaisia näiden viikkojen ajan. Lähinnä voimistelua kun Simone Biles on rökittänyt kaikki aivan ylivoimaisesti.

Mietin tätä ja uskon, että syy siihen, ettemme pärjää urheilussa on se, että meillä menee liian hyvin. Kaikille on turvattu peruskoulutus ja myös köyhät lapset pääsevät hyviin kouluihin. Yliopistoonkin pääsee melkein kuka tahansa joka vähän jaksaa lukea, eikä mistään lukukausimaksuista tarvitse huolehtia. Täällä ei tarvitse yrittää saavuttaa yhteiskunnassa menestystä tai parempaa elämää  muilla keinoin. Se on jo perustasolla turvattu. Voi heittäytyä laiskaksi. Meillä myös arvostetaan koulutusta enemmän kuin urheilumenestystä. Jenkeissä monien nuorten ainut toivo päästä yliopistoon on urheilla hyvin ja saada urheilustipendi. Vielä köyhemmissä maissa urheilu (kuten juoksu, joka on varmaan edullisimpia lajeja) voi olla ainoita asioita mitä pystyy tekemään edistääkseen elintasoaan. Enkä mitenkään tarkoita, että pitäisi olla vähävaraisia jotka joutuvat juoksemaan statusta saadakseen. Mutta varmasti tasa-arvoisella yhteiskuntarakenteella on vaikutusta. Mielestäni tähän liittyy myös vääjäämättä se, että jengi täällä on vähän liian mukavuudenhaluista. Kun nuoret voi pelata tietokonepelejä mukavasti kotona ei pitkät lenkit ulkona paljoa napostele.

Ja niin, Maailman sadan parhaan kestävyysjuoksijan joukosta vain 13 juoksijaa on muualta kuin Keniasta tai Etiopiasta. Moro. Siellä ei paljon Suomi-poika pötki.

Hävettää.

6 comments:

 1. Olet aivan asian ytimessä. Täälläpäin mukavuuden tavoittelu asetetaan aivan liian usein kovan työnteon ja menestyksen edelle. Ylisuoriutumista pyritään välttämään ja menestys nähdään jokseenkin halveksittavana asiana - niin työmaailmassa kuin urheilussa.

  Yleisurheilulajeissa mentaliteetti on valitettavan usein se, että itseään on vaikea nähdä ensimmäisillä sijoilla kun aikaisempia menestystarinoita ei ole montaa. Sama pätee myös työmaailmassa: menestyksen tavoittelu on usein periytyvää ja keskinkertaisuuten ei ole varaa tyytyä jos ympärillä olevat ihmiset ovat myös kilpailuhenkisiä. Jääkiekko onkin hieno esimerkki siitä, kuinka junnut tietävät rajattoman potentiaalinsa ja tavoittelevat ainoastaan sitä kultapokaalia - aivan kuten aikaisemmatkin joukkueet.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juuri näin. Uskon, että esim Kenian juoksumenestys varmaan osittain myös johtuu siitä, että kun kerran on alettu saavuttamaan juoksussa menestystä on laji sinänsä tullut houkuttelevaksi. Menestys varmasti valuu yli myös muihin ja sinne on syntynyt hyvä juoksuharjoittelun kulttuuri ja valmennus.

   Delete
 2. Vai olisiko syynä se, että suomen huippu-urheilua kehittävät tahot hassaavat valtiolta eli veronmaksajilta saamiaan rahoja 1,3 milj. euron edestä omiin syntymäpäivälahjoihinsa, "kilometrikorvauksiin" tai omiin pipoaloihinsa? Vastineeksi annetaan tietenkin tehoton ja aikaansaamaton hyvä veli-verkosto.

  http://ylioppilaslehti.fi/2016/09/lopetetaan-huippu-urheilu/

  Samaa senttiä on ruodittu hesarissa ja ylen uutisten sivuilla, rahat on käytetty päättömästi oman edun ajamiseen.

  Ylen uutinen asiasta:

  http://yle.fi/urheilu/3-8893541

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vitsit - näistä jutuista en ollut kuullutkaan! Eikä varmasti moni muu. Tokkopa ihan kaikkea urheilun menestyksen puutteesta selittää, mutta aika törkeää menettelyä kyllä. Uskoisin tosin (valitettavasti) että tämä käytös toistuu monissa maissa.

   Delete
 3. Juh! :o asiasta kukkaruukkuun, kiitos kivasta ja mielenkiintoisesta blogista! :) :D

  /edellinen kirjoittaja

  ReplyDelete


Back to Top