Pages

Tuesday, 6 September 2016

Laupias Samarialainen

En tiedä onko tämä jotenkin suomalaiseen mentaliteettin liittyvä piirre, mutta suhtaudun melkein vaivaantuneesti itseeni kohdistuneisiin altruistisiin eleisiin. Osittain se johtuu siitä, että koen jääväni kiitollisuuden velkaa, osittain siihen, että olen "every man for himself" -tyyppinen tyttö. Jos joku tekee puolestani jotain, koen pakottavaa tunnetta sadatella kiitoksia ja kontrata eleen jotenkin.

Luin itse asiassa kesällä vaikutusvaltaan liittyvää kirjaa, ja siinäkin mainittiin palveluksen teko yhtenä tehokeinona saada ihmiset tekemään oman tahtosi mukaan. Tekemällä pienenkin kohteliaan palveluksen vastapuolelle saa hänet tekemään toiveesi mukaisia merkittävämpiäkin asioita.
Meissä (normaalisti toimivissa ihmisissä) on pakottava halu vastata palvelukseen.

En pidä siitä, että joudun pyytämään toisilta palveluksia tai olemaan toisista ihmisistä riippuvainen. Kun sitten joskus joudun vain heittäytymään toisen laupeuteen niin olen todella tarkka siitä, että kiittelen ja kumartelen.

En a) ymmärrä ihmisiä jotka käyttävät toisia hyväkseen ja pummailevat koko ajan (you know, lokittelijoita) b) todellakaan ymmärrä ihmisiä jotka eivät osoita kiitollisuutta. Missä hitossa on heidän käytöstavat?! Katsoin esimerkiksi juuri vanhaa kotivideota, jossa Jassu 5-v sai noin 734 lahjaa Joulupukilta ja kiitti kovaan ääneen aivan joka ikisestä lahjasta.

Konkreettinen esimerkki. Olin viikonloppuna Elixiassa saunassa ja toinen nainen joka oli saunassa samaan aikaan otti lähtiessään - ei yhden -vaan molemmat vesiastiat ja täytti ne minua (ja muita seuraavia saunojia) varten. Hän teki tämän kohteliaana eleenä minulle. Koska joku tuntematon teki jotain puhtaasti hyvää hyvyyttään, kiitin häkeltyneenä ystävällisesti monta kertaa. Perisuomalaiseen tapaan jopa hieman vaivaantuneena siitä, että joku teki hyväkseni jotain. Olisinhan minä ne ämpärit itsekin täyttänyt.

Mutta, kuinkas kävi, kun annoin hyvän kiertää?
Tein eilen saman tempun eräälle naiselle; saunasta lähtiessäni nappasin hövelisti ämpärin mukaani, täytin sen ja vein takaisin saunaan ja pistin jopa valmiiksi hänen jalkojen juureen. Ja mitä tekee tämä - anteeksi - ämmä? Ei edes vaivautunut kiittämään! Missä oli ylistyssanat? Missä kiitollinen hymy ja katse? WTF? Missä on jengin käytöstavat?

Ensimmäinen reaktioni oli, että haen sen ämpärin takaisin saunasta ja tyhjennän hakemani löylyvedet hänen nenän edessään lattialle. Ja mikä tärkeintä, en koskaan enää liikuttaisi evääkään naikkosen hyväksi. Mulkoilin pirua vielä suihkusta. Saatana.Loppukevennyksenä Googlen (tästä lähtien) aivan oikea käsitys minun persoonallisuudesta. Tästä lähtien harrastan vain puhdasta oman edun tavoittelua.


No comments:

Post a Comment


Back to Top