Pages

Saturday, 28 January 2017

Bye bye pihvi

Tulipa tämäkin päivä nähtyä.
Erehdyin eräänä päivänä miettimään että pitäisi olla avarakatseisempi ja katsoa jotain itselleni epätyypillistä sisältöä telkkarista. Niinpä siinä maailmanpelastushengessäni päädyin katsomaan Netflixistä Cowspriracy -dokumentin. Huhhuh. Lihan himo laski aika jyrkästi. Siis minä, joka söisin pihviä vaikka jokaisena viikon päivänä ja vetäisin jauhelihapaketin päälle, aloin Cowspiracyn aivopesun jälkeen todella miettimään miten vähennän lihan syöntiä asap.

Dokkari avaa brutaalisti silmät sille miten paljon lihantuotanto vaikuttaa ilmastoon ja että siitä aiheutuu enemmän kasvihuonekaasuja kuin liikenteestä. Karjan ruoansulatuksesta ja lannasta syntyvä metaani on voimakas kasvihuonekaasu. Siitä tulee about kolmannes ihmisen aiheuttamista päästöistä. 

Livestock emissions make up anywhere between 14.5 and 18 percent of total global greenhouse gas emissions. Comparably, the transportation sector is responsible for around 14 percent of emissions. (EcoWatch)

Kuitenkin ympäristöjärjestöt ja poliitikot varoittavat lähinnä liikenteen aiheuttamista saasteista samalla kun välttelevät karjatalouden merkitystä. Toki dokumentin luonteeseen kuuluu sensaatiohakuisuus, mutta varmasti tuossa jotain perää on. Kasvihuonepäästöjen lisäksi esim naudantuotanto vie älyttömästi maa-alaa (kuten sademetsiä) ja eläinten laitumet on pois muusta viljelystä. Samalla kasvisten viljelyyn menee suhteessa paljon vähemmän pinta-alaa ja muutakin resurssia. Esimerkiksi yhden noin 450g kokoisen lihakimpaleen tuottamiseen tarvitaan 9084 litraa vettä, kun taas sama määrä vehnää vaatii 94 litraa vettä. Niin elikkäs, think about that.

Jännittävää oli myös se, miten huonoon valoon dokumentti asetti kalastuksen. Periaatteessa myös kalan syönti on kestävän kehityksen vastaista.

En uskonut koskaan sanovani tätä, mutta kyllä meitsinkin löytää vastaisuudessa yhä useammin nyhtökaura- ja tofuhyllyilltä sieltä vegaanihipstereiden joukosta. 

Nahkakorkkarit on kuitenkin varmaan kestävää kehitystä tukevaa? Juu? Näin kelasinkin.

Lisää ruoan ilmastovaikutuksista voi lukea myös täältä.

Terveisin tuleva ituhippi.

No comments:

Post a Comment


Back to Top